Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

ABB och Northvolt samarbetar om Europas största batterifabrik

Skiss på hur Europas största batterifabrik kan gestaalta sig. Den kommer att ligga antingen i Skellefteå eller Västerås. Bild: Northvolt.

Skiss på hur Europas största batterifabrik kan gestalta sig. Den kommer att ligga antingen i Skellefteå eller Västerås. Bild: Northvolt.

De två företagen ABB och Northvolt ingår samarbete för att etablera Europas största batterifabrik. Anläggningen ska bland annat producera batterier till fordonsindustrin, där elektrifieringen nu utvecklas snabbt. Den slutliga lokaliseringen av jättefabriken är ännu inte fastställd. Valet står mellan Västerås och Skellefteå.

Partnerskapet mellan de båda företagen gäller brett samarbete kring produkter och teknik, inklusive produkter och tjänster för Northvolts toppmoderna fabrik för litiumjonbatterier samt ett nära samarbete kring utveckling av batterilösningar och FoU-aktiviteter. ABB Technology Ventures (ATV) kommer att stödja den initiala projektfasen genom tidig investering.

Northvolt ska bygga Europas största och mest avancerade fabrik för litiumjonbatterier i Sverige. Med stöd av ABB:s expertis inom industriell automatisering, integrering av robot-, maskin- och fabriksautomatisering, elektrifiering samt ABB:s samlade digitala erbjudande ABB AbilityTM, kommer fabriken att förse europeiska kunder inom fordonsindustrin och andra centrala industrier med högkvalitativa och anpassningsbara batterilösningar. Fabriken förväntas inleda produktionen under 2020. En demonstrationslinje kommer att stå klar 2019 där Northvolt kontinuerligt kan optimera produkter och processer.

– Vi är glada att kunna stötta Northvolts projekt att bygga framtidens batterifabrik här i ett av våra hemländer”, säger ABB:s koncernchef Ulrich Spiesshofer.

– Den unikt integrerade fabriken blir en verklig uppvisning av ABB:s ledarskap inom industriell automatisering och smart elektrifiering och bidrar till att tillgodose den ständigt ökande efterfrågan på smartare och grönare lösningar för lagring.

Elektrifiering och lagring är nödvändigt för ett koldioxidneutralt samhälle. Bara övergången till elfordon kommer att ta behovet av batterier till nya höjder. Förmågan att lagra energi är också avgörande för att gradvis befria världens energigenerering och -distribution från fossila bränslen.

– Världen går snabbt mot elektrifiering. Vi vill möjliggöra denna övergång genom att bygga den största och modernaste fabriken för litiumjonbatterier i Europa och producera världens grönaste batterier. ABB ligger i framkanten av elektrifieringen och vi är glada att ha dem som strategisk partner, viktig leverantör och investerare, säger Peter Carlsson, vd för Northvolt.

Parterna har kommit överens om ett tekniskt samarbete för att driva innovationen inom batteriteknologi framåt inom områden som produktionsplattform, cell- och moduldesign och batteriprestanda. Företagen avser att ha ett nära samarbete vad gäller utvecklingen av batterilösningar för både mobila och stationära tillämpningar, inklusive potentiella inköp av batterier.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)