Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Färre zoner, högre priser i väst

70 zoner kan bi tre i Västra Götaland. Foto: Ulo Maasing.

70 zoner kan bi tre i Västra Götaland. Foto: Ulo Maasing.

Dagens över 70 zoner för kollektivtrafiken i Västra Götaland kan komma att minskas radikalt. Syftet är att förenkla för resenärerna. Under hösten kommer regionens kollektivtrafiknämnd att samråda med kommunerna om ett förslag till ny zonindelning.

Västra Götalandsregionen har under flera år, tillsammans med Västtrafik, arbetat med att förenkla biljettsystemet.

För att göra resandet enklare, till exempel för de som reser över kommungränser, föreslår Västra Götalandsregionen att dagens över 70 zoner slås samman till tre zoner. Det ligger i linje med förändringar i zonstrukturen som flera andra kollektivtrafikmyndigheter i Sverige har gjort på senare år.

Vid sitt sammanträde på tisdagen beslutade politikerna i kollektivtrafiknämnden också att priserna för att resa med Västtrafik under 2018 bör höjas med i genomsnitt 2,5 procent, alltså i niv med årets prishöjning. I korthet innebär prisjusteringen en höjning av priserna på cirka tre procent för enkelbiljetter och cirka två procent för periodbiljetter.

Resenärer som vill ta med sig cykel ombord ska kunna göra det utan kostnad, på fordon där det idag är tillåtet att ta med sig cykel.

Den detaljerade prisjusteringen per biljettslag fastställs av Västrafiks styrelse.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)