Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Halv miljard i överskott för SL ger bättre busstrafik

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons(M): Starkaste delårsrapporten för SL i modern tid. Foto: Ulo MAasing.

Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons(M): Starkaste delårsrapporten för SL i modern tid. Foto: Ulo MAasing.

Kollektivtrafiken i Storstockholm går dramatiskt bättre än budgeterat. Den budgetprognos som politikerna i trafiknämnden i landstinget får på sitt bord inför sammanträdet den 26 september pekar på ett överskott på 550 miljoner kronor, baserat på utfallet efter årets första åtta månader. Efter fyra månader var prognosen ett överskott på 350 miljoner. Nu stundar en rejäl satsning på busstrafiken.

– Det är SL:s starkaste delårsrapport i modern tid. Jag är förstås glad och stolt, men inte nöjd, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons(M) till Svenska Dagbladet.

Biljettintäkterna ligger 238 miljoner över budget och reklamintäkterna väntas bli 360 miljoner, jämfört med 260 miljoner förra året.

Kristoffer Tamsons aviserar i SvD en riktad satsning på busstrafiken på ungefär 110 miljoner kronor. 50 miljoner ska gå till helt ny trafik och 60 miljoner för att behålla direktbussarna på Södertörn. Den nya satsningen på ökad turtäthet ska börja gälla redan i samband med tidtabellsskiftet i december.

Kristoffer Tamsons pekar på att stora utmaningar kvarstår för busstrafiken. Han pekar på framkomligheten i Stockholms innerstad som han anser vara ett problem.

– Bussoperatören Keolis gjorde i våras en studie som visade att 18 av 25 busslinjer var omlagda på grund av trafikarbeten. Det är inte acceptabelt. Här har vi ett viktigt arbete att utföra tillsammans med Stockholms stad, säger Kristoffer Tamsons till SvD.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)