Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Solaris lanserar elektrisk ledbuss

På Busworld i Kortrijk kommer Solaris bland annat att visa sin 18-meters, eldrivna ledbuss. Foto: Solaris.

På Busworld i Kortrijk kommer Solaris bland annat att visa sin 18-meters, eldrivna ledbuss. Foto: Solaris.

Den polska busstillverkaren Solaris kommer att premiärvisa sin helelektriska ledbuss Urbino 18 electric på den stora bussmässan Busworld i belgiska Kortrijk den 20 – 25 oktober. Hittills har Solaris ledbuss endast funnits med dieselmotor, men nu kommer den 18 meter långa bussen också som elbuss.

Den buss som Solaris kommer att visa i Kortrijk har en drivaxel från ZF med integrerade elmotorer. För energilagring används 240 kWh Solaris High Power-batterier.

Den modell som visas på Busworld kan laddas antingen med en takmonterad pantograf eller plug-in, men tillverkaren uppger att man också kan erbjuda andra lösningar.

Passagerarkapaciteten uppges vara 135 personer.

Någon riktig premiär är det nu inte för den helelektriska ledbussen från Solaris. Redan innan mässan har de första exemplaren levererats till kunder. En av dessa är lokaltrafiken i Krakow som i sommar har tagit emot en leverans av 20 elbussar från Solaris. 17 av dessa är normalstora stadsbussar om 12 meter, de tre resterande är ledbussar.

I Kortrijk kommer Solaris också att visa stadsbussen Urbino 12 med seriell hybriddrift och med hybridsystem från BAE Systems. Den buss som visas är en av de 208 hybridbussar som Solaris har sålt till den belgiska operatören TEC för trafik i Vallonien.

Den tredje buss som Solaris visar är den nya Solaris Urbino 10,5, alltså en kortare version av stadsbussen Urbino. Bussen är tänkt för trafik i mindre städer, liksom i trånga stadskärnor i europeiska storstäder.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)