Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Buss efter buss laddas på rad

ABB har utvecklat en ny laddstation för depåladdning av batteribussar. Varje modul klarar tre bussar som laddas automatiskt i tur och ordning. Bild: ABB.

ABB har utvecklat en ny laddstation för depåladdning av batteribussar. Varje modul klarar tre bussar som laddas automatiskt i tur och ordning. Bild: ABB.

När en elbuss är fulladdad börjar nästa att laddas automatiskt i den nya laddningsstation för elbussar som ABB visar på mässan Busworld. Laddstationen byggs upp i moduler som var och en kan hantera tre bussar, en i taget, helt automatiskt. ABB har utvecklat tekniken mot bakgrund av att man räknar med att den globala marknaden för elbussar kommer att öka med 30 procent om året, varje år från 2017 till 2025.

Den nya laddanläggningen, HVC-Overnight Charger är tänkt för depåladdning av elbussar. Anläggningen består av en kompakt laddstation som kan ladda upp till tre bussar. När den första bussen är laddad kommer laddning av nästa buss att inledas automatiskt.  Anläggningen är modulär så att ett valfritt antal parallella laddstationer kan byggas i en depå.

I grundutförande sker laddning via HVC-Overnight Charger med 50 kW effekt, men anläggningen kan när som helt uppgraderas till 100 eller 150 kW. Anläggningen kan fjärrkontrolleras och uppgraderas på distans. Bland de fördelar som enligt ABB HVC-Overnight Charger erbjuder finns att bussarnas tillgänglighet maximeras, samtidigt som investeringar och driftskostnader kan pressas.

På Busworld visar ABB bland annat även sina system för snabbladdning av såväl enplansbussar som dubbeldäckare. ABB:s lösning bygger på en pantograf som sänks ner mot bussen vid laddstationen.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)