Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussföretagen backar upp förslag om mobilförbud för förare

MobilstoppBranschorganisationen Sveriges Bussföretag ställer upp på att det ska bli förbjudet för förare att  under färd använda mobiltelefon som hålls i handen. Transportstyrelsen anser att det inte räcker med en enskild åtgärd för att få bort den trafikfarliga användningen av mobiltelefoner och andra typer av kommunikationsutrustning. Istället vill man ha ett brett spektrum av åtgärder som Sveriges Bussföretag ställer sig bakom.

Det handlar om åtgärder som gäller forskning och kunskapsutveckling, teknikutveckling och styrmedel för implementering, rättstillämpning, finansiella incitament, information och utbildning samt regeländring. Både Transportstyrelsen och bussföretagen anser att de områden som bör prioriteras gäller forskning, kunskapsutveckling och teknikutveckling.

– Det mest kontroversiella förslaget innebär att det ska bli förbjudet för föraren att under färd hålla mobiltelefonen i handen, konstaterar bussföretagen.

Man pekar på att ett sådant förbud måste övervakas av polisen för att bli verkningsfullt. Samtidigt pekar bussföretagen att polisen idag har mycket små resurser för trafikövervakning och att det är föga troligt att polisen i framtiden skulle ha resurser att övervaka ett mobilförbud.

Trots det ställer sig Sveriges Bussföretag bakom ett förbud.

– Det är värdefullt med den ökade tydlighet som ett förbud ger. Samtidigt är det viktigt att följa upp effekterna av ett förbud så att inga omfattande negativa konsekvenser blir följden, skriver organisationen i ett remissvar till näringsdepartementet.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)