Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Halva bagageutrymmet fullt med dokument och tillstånd”

Tomas Byberg, Byberg & Nordin (till vänster), Håkan Agnevall, Volvo Bussar (tvåa från vänster) och Istfan Ho (fyra från vänster) tillhörde panelen som diskuterade turistbussens framtid.

Tomas Byberg, Byberg & Nordin (till vänster), Håkan Agnevall, Volvo Bussar (tvåa från vänster) och Istfan Ho (fyra från vänster) tillhörde panelen som diskuterade turistbussens framtid.

Turistbussens villkor och framtid var temat för en heldagskonferens på lördagen på Busworld i belgiska Kortrijk. Från svensk bussbransch riktades där hård kritik mot den byråkrati och det regelverk som drabbar turistbussnäringen vid internationella bussresor genom Europa. Busworld är världens största bussmässa.

Den svenska bussnäringen representerades av Tomas Byberg, vd frör bussföretaget Byberg & Nordin samt vice ordförande i branschorganisationen Sveriges Bussföretag.

Konferensen arrangerades av IRU, den internationella vägtransportunionen där bland andra Sveriges Bussföretag är medlem.

– Lösningen för framtida klimatsmarta turistbussar är inte antingen elektricitet eller biodrivmedel. Det är en mix och en valfrihet anpassad efter företagets och verksamhetens förutsättningar. Förutsättningarna i form av långsiktiga villkor och skatteregler är också avgörande för framtida klimatval, sa Tomas Byberg i debatten.

Många åhörare nickade också instämmande när han i debatten lyfte branschens problem med ständigt nya nationella regler och villkor för turistbussar inom EU ”snart kan vi fylla halva bussens bagagerum med högar av dokument och tillstånd på en resa genom Europa”.

I panelen tillsammans med Tomas Byberg fanns bland andra Håkan Agnevall, vd för Volvo Bussar och representant för fordonsindustrins internationella organisation ACEA. Istfan Ho, vd för den kinesiska elbusstillverkaren BYD i Europa, samt företrädare för IRU och andra stora busstillverkare och bussföretag.

Taggat som: , , , , , ,

Categorised in: Busworld, Nyheter, Turism

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)