Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Statligt studielån till vuxna för bussförarutbildning

Trude C Valle, vice ordförande i fackförbuindet Yrkestrafikkforbundet (YTF) i Norge. Foto: YTF.

Trude C Valle, vice ordförande i fackförbuindet Yrkestrafikkforbundet (YTF) i Norge. Foto: YTF.

Den borgerliga norska regeringen föreslår i statsbudgeten för nästa år att vuxna som vill utbilda sig till bussförare i en trafikskola ska kunna få statligt stöd. Stödet ska betalas ut av den norska Lånekassen, en motsvarighet till CSN, Centrala Studiestödsnämnden, här i Sverige. Precis som här behöver den norska bussbranschen rekrytera många nya förare de kommande åren.

– Det är mycket glädjande att det i statsbudgeten öppnas för att vuxna som önskar att i en trafikskola utbilda sig till bussförare kan få stöd från Lånekassen, säger Trude C Valle som är vice ordförande i fackförbundet Yrkestrafikkforbundet (YTF).

Hon berättar att förslaget fördes fram av YTF som fick med sig branschorganisationen NHO Transport (motsvarande svenska Transportföretagen där Sveriges Bussföretag ingår) och den övriga branschen på kravet.

– Det behövs omkring 1 000 nya bussförare varje år under de kommande åren. Därför är rekrytering av bussförare något som en samlad bransch är engagerad i.

YTF anser att det är viktigt både att motivera fler unga att skaffa sig en utbildning till yrkesförare liksom att skapa möjligheter för att fler vuxna omskolar sig till yrkesförare.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)