Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Snabbaste laddningen för största elbussarna

ABB levererar ultrasnabbt laddsystem till dubbelledbussar samt infrastruktur till BRT-linje i Nantes, Frankrike. Bild: ABB

ABB levererar ultrasnabbt laddsystem till dubbelledbussar samt infrastruktur till BRT-linje i Nantes, Frankrike. Bild: ABB

ABB har vunnit en order på 20 miljoner dollar, cirka 160 miljoner kronor, från den schweiziska busstillverkaren Hess för att utrusta 20 elbussar med sitt extremt snabba laddsystem och dessutom leverera tillhörande infrastruktur till den franska staden Nantes. De 24 meter långa, helt elektriska bussarna, ska trafikera Nantes´ BRT-linje Busway.

Bussarna har batterierna monterade på taket och laddning sker på 20 sekunder via 600 kilowatts laddstationer på utvalda hållplatser. Bussarna laddas medan passagerare stiger på och av på hållplatsen.

Att koppla bussen till laddstationen tar mindre än en sekund, vilket enligt ABB gör systemet till världens snabbaste för snabbladdning. Genom ytterligare 1 – 5 minuters laddning vid ändhållplats laddas batterierna fullt.

Bussarna kommer att trafikera Nantes´ BRT-linje Busway som förenar stadens historiska centrum med förorterna på södra sidan av floden Loire. De nya, dubbelledade bussarna ersätter dagens 18 meter långa bussar på linjen och innebär en kapacitetsökning på linjen om 35 procent till omkring 2500 resenärer i timmen.

Busway invigdes år 2006 sedan Nantes valt att satsa på BRT istället för ytterligare en spårvägslinje.

De 24 meter långa bussarna från Hess blir de första i sitt slag i världen med den blixtsnabba laddtekniken. Enligt planerna ska de sättas i trafik i slutet av 2018. Varje buss kan ta 151 passagerare och är utrustad med drivlina från ABB.

Taggat som: , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)