Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nordisk busstandard snart klar

Snart standardiserade. Bus Noridc ska ange en gemensam, nordisk standard för bussar i upphandlad trafik. Foto: Scania.

Snart standardiserade. Bus Noridc ska ange en gemensam, nordisk standard för bussar i upphandlad trafik. Foto: Scania.

En gemensam standard för bussar i upphandlad trafik, Bus Nordic, väntas vara klar till årsskiftet. När Bus Nordic i Sverige är antaget av styrelserna för Svensk Kollektivtrafik och Sveriges Bussföretag, liksom av Trafikförvaltningen vid Stockholms läns landsting kommer det att som rekommendation ersätta dagens Buss 2014 i offentliga upphandlingar av kollektivtrafik.

Elisabeth Andreasson, projektledare för Bus Nordic, ser fram mot att projektet ska leverera sitt nya gemensamma dokument till årsskiftet.

– På de två möten vi haft i den gemensamma arbetsgruppen så har vi lyckats med att identifiera och hantera de olikheter som finns i nuvarande standarddokument i Sverige, Norge, Finland och Danmark, säger hon.

– Det känns enormt bra! Engagemanget i arbetet är högt och jag är övertygad om att vi kommer hålla projektets tidplan och kunna leverera ett förslag till ett enat dokument vid årsskiftet.

– Detta ”Bus Nordic” ska sedan antas av alla berörda parter, det vill säga representanter för trafikföretag och offentliga beställare av kollektivtrafik i hela Norden. Självklart finns också fordonsindustrin med i arbetet som rådgivande part, säger Elisabeth Andreasson, projektledare för det gemensamma nordiska arbetet.

Som vi tidigare rapporterat lanseras den norska standarden för bussar i upphandlad trafik den 16 oktober.

Share Dela

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)