Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kollektivtrafik och samåkning i nytt landsbygdsprojekt

Vinnova finansierar ett nytt projekt för kollektivtrafik och samåkning på landsbygden med fyra  iljoner kronor. Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia Commons.

Vinnova finansierar ett nytt projekt för kollektivtrafik och samåkning på landsbygden med fyra iljoner kronor. Foto: Holger Ellgaard/Wikimedia Commons.

Ett nytt projekt med det fiffiga namnet Kollaborativ Kollektivtrafik ska utveckla affärsmodeller som stärker samverkan mellan kollektivtrafiken i gles- och landsbygd och nya samåkningstjänster. Projektet ska pågå i tre år och drivs av IVL Svenska Miljöinstitutet.

– Vi vill att det ska vara lättare att resa kollektivt även i gles- och landsbygd. I dag är kollektivtrafiken i glest befolkade områden inte attraktiv nog för att utgöra ett alternativ till den egna bilen, säger IVL:s Åsa Hult som ska leda stora delar av projektet.

En av utmaningarna är att satsningar på det här området måste vara kostnadseffektiva. Samhällets kostnader för kollektivtrafiken ökar redan mer än resandet. Samtidigt siktar man på att de tjänster som utvecklas inom ramarna för projektet ska vara attraktiva även för de personer som i dag har tillgång till och ofta tar bilen i sitt vardagsresande.

– Det finns också ett rättviseperspektiv här. Staden är ofta norm i pågående satsningar och initiativ inom nya mobilitetstjänster som bil- och cykelpooler. Vi vill utmana den utvecklingen, säger Anders Roth, mobilitetsexpert på IVL.

Förutom att utveckla affärsmodeller för samverkan mellan kollektivtrafik och så kallad kollaborativ persontransport ska projektet testa nya mobilitetstjänster för landsbygd och fördjupa kunskapen kring förutsättningar för hållbart resande på landsbygden.

Projektet sker i samverkan mellan IVL Svenska Miljöinstitutet, SAMOT, Mobilsamåkning och Blekingetrafiken.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)