Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Stor brist på bussförare i Jönköpings län

Bussförarbristen i Jönköpings län är akut. Keolis, som kör stadstrafiken i Jönköping, behjöver 35 nya förare. "De kan få börja direkt", säger företaget. Foto: Ulo Maasing.

Bussförarbristen i Jönköpings län är akut. Keolis, som kör stadstrafiken i Jönköping, behjöver 35 nya förare. ”De kan få börja direkt”, säger företaget. Foto: Ulo Maasing.

I stora delar av landet börjar bristen på bussförare bli en allt större utmaning för såväl trafikföretag som för resenärer som riskerar att deras buss inte kommer när den ska. I Jönköpings län är bristen akut, rapporterar Sveriges Radio P4 Jönköping. SR Jönköping har gjort en undersökning bland bussföretag som kör kollektivtrafik i länet och konstaterar att minst ett 60-tal nya förare behövs snarast.

Alla bussföretag som SR Jönköping har talat med och som kör åt Jönköpings Länstrafik säger att de har svårt att hitta bussförare. Såväl Nettbuss som BIVAB uppger att de har svårt att rekrytera förare och BIVAB uppger att de står inför ”en väldig förarbrist”.

BIVAB behöver ett 30-tal förare. Keolis, som kör tätortstrafiken i Jönköping, uppger att de behöver 35 förare direkt.

– De kan få starta i morgon om de har kompetens och passar för yrket, säger  Mats Norss, områdeschef för Keolis, till SR Jönköping.

Förarbristen påverkar också arbetssituationen för de förare som kör idag.

– De ställer upp och jobbar övertid och får inte semester riktigt när man vill, säger Mats Norss.

Taggat som: , , , , , ,

2 kommentarer »

 1. Men gör det attraktivt då. Öppna plånboken och ge en rejäl lön till oss. Har läst arbetsgivarsidans yrkanden till det senaste avtalet. Och hade man fått igenom det så är nog frågan hur många som hade slutat. Att det inte är ett förstaval för ungdomarna blir ganska tydlig när gymnasiesatsning blev en flopp.

 2. När tänker branschens olika arbetsgivarorganisationer i samverkan med stat och kommun göra något åt saken då ?
  Varför är bussföraryrket en åldrande yrkeskategori ?.
  Alla svar finns redan … det är bara för branschen att agera och trycka på så att kommunerna och politikerna gör sitt jobb.

  Exempel:
  1. Det finns ca 30.000 installations och serviceelektriker i Sverige. Utbildningen är mångårig och finns tillgänglig vid de allra flesta av Sveriges gymnasier. Kommunerna betalar.

  2. Det finns ca 31.000 motorfordonsmekaniker och fordonsmekaniker i Sverige. Utbildningen är mångårig och finns tillgänglig vid de allra flesta av Sveriges gymnasier. Kommunerna betalar.

  3. Det finns ca 67.000 Restaurang- och köksbiträden i Sverige. Utbildningen är oftast 2-3 årig och finns tillgänglig vid de allra flesta av Sveriges gymnasier. Kommunerna betalar.

  Bussförare liksom många andra yrken kräver utbildning och eftersom det också är ett serviceyrke ska vederbörande har en personprofil som passar vid uttagning. Det är mycket ansvarsfullt yrke som håller människoliv i sin hand. Det bör likställas med yrken som ex.vis elektriker, vårdyrken, m.fl. Alltså inget slarvigt uttryckt ”slaskyrke” som arbetsförmedlingen vill göra gällande.

  Såvitt jag förstått statistiken finns det ca 35.000 bussförare i Sverige och efterfrågan är skriande stor.

  Varför finns inte utbildningningsplatser vid Sveriges gymnsier ?
  Varför tar inte kommunerna sitt ansvar att utbildar den yrkesgrupp som finns utspridd över hela Sverige ?
  Vilket politiskt parti kommer skriva in detta i sitt valprogram inför valet 2018 ?
  Gör yrket attraktivt med god lönenivå i paritet med ex.vis lokförare och tunnelbaneförare, först då blir gymnasieutbildningen intressant.

  Personer som frivilligt önskar att byta yrkesbana till bussförare måste i de flesta fall köpa sin utbildning själv vilket innebär minst 100.000 kr av egna skattade pengar. Detta sker därför inte i ngn större utsträckning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)