Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina vinner i Helsingfors

Nobina har tagit hem ett avtal i Helsingfors.

Bussoperatören Nobina har vunnit en upphandling av busstrafik i Helsingfors. Företaget har fått förnyat förtroende av Helsingforsregionens trafik, HRT att utveckla och driva busstrafiken i den finska huvudstadsregionen. Det totala värdet av kontrakten beräknas till 570 miljoner kronor över avtalstiden som är 7 kontra 1 år, med möjlighet till 3 respektive 1 års förlängning.

Trafiken är planerad att starta i augusti 2018 och omfattar 29 bussar som under 2019 kompletteras med ytterligare tretton bussar. HRT har också beslutat att Nobina ska tilldelas en miljöpremie för sin omställning till biodiesel.

Genom omställningen från fossil diesel till biodiesel har HRT beslutat att tilldela Nobina en miljöbonus på 5 miljoner SEK. En satsning som kommer minska utsläppen av koldioxid med närmare 80 procent samtidigt som partikel- och kväveoxidutsläppen reduceras med 30 kontra 10 procent jämfört fossil diesel. Miljöbonusen är en del av HRT:s miljöprogram för att minska kollektivtrafikens utsläpp och därmed bidra till en förbättrad luftkvalitet.

HRT har ett mål att minska kollektivtrafikens utsläpp och bidra till en förbättrad luftkvalitet. Målet är att minska utsläpp av koldioxid, kväveoxid och partikelutsläpp med 90 procent från år 2010 till 2025.

För att uppfylla målet måste ny fordonsteknologi, bättre bränsle och el-lösningar utnyttjas. Åtgärder som upphandlas i miljöbonus inriktas på att minska de luftkvalitetproblem som upplevs i huvudstadsregionen.

 

Taggat som: , , , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)