Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Trafikanalys svarar på branschkritik: ”Vi är förvånade och besvikna”

Myndigheten Trafikanalys tillbakavisar stora delar av den kritik som branschorganisationerna i Partnersamverkan för en förbättrad kollektivtrafik nyligen förde fram i ett brev till infrastrukturminister Tomas Eneroth(S). Trafikanalys svarar för den officiella kollektivtrafikstatistiken, men denna har enligt branschorganisationerna stora kvalitetsbrister. Kvaliteten har inte blivit sämre, skriver Trafikanalys som säger sig känna både förvåning och besvikelse över Partnersamverkans kritik.

I sitt brev till näringsministern och riksdagens trafikutskott medger Trafikanalys att myndighetens kommunikation med både uppgiftslämnare och användare av statistiken har varit bristfällig.

Men, skriver man, ”Trafikanalys delar inte den uppfattning som förs fram i Partnersamverkans skrivelse att kvaliteten i kollektivtrafikstatistiken har försämrats. Historiskt har denna statistik haft brister och inte svarat mot kvalitetskraven för att bli en del av Sveriges officiella statistik. Efter år av dialog med både användare och uppgiftslämnare, håller arbetet nu på att nå ett viktigt etappmål, nämligen att uppfylla alla kvalitetskrav för den officiella statistiken.”

Trafikanalys tror att orsaken till de stora skillnaderna i den bild av läget som branschorganisationerna och myndigheten har bottnar i ett missförstånd. Organisationerna har inte satt i ett delmaterial i sitt sammanhang.

Hela Trafikanalys svar till näringsdepartementet kan du läsa här.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)