Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Allt klart för bara elbussar i Landskrona

Får snart trådlöst sällskap. Trådbusslinjen i Landskrona blir vid årsskiftet inte den enda elbusslinjen i staden. Vid årsskiftet byts övriga bussar i staden ut mot batteribussar från kinesiska BYD. Foto: Ulo Maasing.

Samtliga beslut och avtal är nu klara för en komplett elektrifiering av stadsbusstrafiken i Landskrona. Därmed blir Landskrona den första staden i Skåne med helt elektrifierad stadstrafik. Landskrona blir även störst i landet med 19 elbussar. Teknikskiftet sker inom det befintliga kontrakt som Nobina har med Skånetrafiken och som sträcker sig till 2024 och omfattar totalt fjorton nya elbussar. Bussarna levereras av kinesiska BYD.

Elbussarna och teknikskiftet är resultatet av ett trepartssamarbete mellan Skånetrafiken, Nobina och Landskrona kommun. Nobina erbjuder ett koncept, från projektledning och laddinfrastruktur till drift, underhåll och trafikledning av de fem linjerna. Redan i dag finns det trådbussar på Linje 3 och från kommande årsskifte kommer all busstrafik i Landskrona att drivas med el.

Jonas Kempe, Nobina: Nu går vi från teknik till trafik. Foto: Ulo Maasing.

De fjorton nya bussarna levereras av BYD. Det innebär att den kinesiska elbusstillverkaren stärker sin ställning på den svenska marknaden. Tidigare rullar företagets batteribussar hos Nobina i Ängelholm och Transdev i Eskilstuna. När stadsbusstrafiken i Norrtälje elektrifieras efter sommaren blir det också med bussar från BYD.

– Vi är mycket glada för att vi nu kan realisera satsningen med enbart elbussar i Landskrona tillsammans med staden och Nobina. Det är den första i sitt slag i Skåne. Elbussar ger ren stadsmiljö med låga bullernivåer. Satsningen ligger i framkant och väl i linje med Region Skånes mål att öka det hållbara resandet, säger Lisa Åhlén, affärschef buss Skånetrafiken.

– Genom Nobina Electrical Sloutions går vi nu från teknik till trafik och är mycket glada över att leverera en helhetslösning av elbusstrafik. En väl utvecklad och positiv trepartssamverkan samtidigt som elbussmarknaden nu mognar gör att elbussar tar mer plats i de ordinarie trafiklösningarna, säger Jonas Kempe, marknadschef Nobina Sverige.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)