Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Rätt med vite för kalla bussar

Ny och tillräckligt varm LLT-buss. Foto: Luleå Lokaltrafik.

Det var helt rätt av Arbetsmiljöverket att kräva det kommunägda bussföretaget LLT (Luleå Lokaltrafik) på 25 000 kronor i vite varje gång en buss utan tillfredsställande värme togs ut i trafik. Det slås fast av förvaltningsrätten dit LLT överklagat Arbetsmiljöverkets beslut.

Som vi tidigare rapporterat riktade Arbetsmiljöverket i september i fjol hård kritik mot LLT när det gäller värmen i företagets bussar vintertid. Verket krävde också omedelbara åtgärder från LLT för att komma tillrätta med problemen med alltför kalla bussar.

LLT överklagade dock Arbetsmiljöverkets vitesföreläggande och ville att domstolen skulle undanröja det, alternativt sätta ner vitet till 10 000 kronor per buss.

Men förvaltningsrätten går på Arbetsmiljöverkets linje och anser att verkets krav på arbetsmiljön för förarna är ändamålsenliga och välgrundade. Bland annat krävde verket att den lägsta temperaturen vid förarplatsen skulle vara minst fem grader och i tilluften vid defrostermunstycket minst tio grader.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)