Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Helsingborgsexpressen rycker närmare

MalmöExpressen är förebild för de kommande expressbussarna i Helsingborg. Där ska trafiken köras med elbussar som laddas vid ändhållplatserna. Foto: Skånetrafiken.

Trafikstarten för Helsingborgsexpressen, expressbussarna i stadstrafiken i Helsingborg, rycker närmare. På tisdagen beslutade politikerna i regionstyrelsen i Region Skåne att ta över de elbussar som behövs för trafiken från den operatör som kör tätortstrafiken i Helsingborg till 2027 med en möjlig förlängning till 2029.

Totalt handlar det om femton tursatta elbussar som ska snabbladdas vid ändhållplatserna. Helsingborgsexpressen, som har Malmöexpressen som förebild, är tänkt att trafikera tre linjer i Helsingborg.

Planerad trafikstart för den första linjen är juni 2019.

Bussarna köps av den operatör som vinner den pågående upphandlingen av trafiken i Helsingborg, men när det nuvarande trafikavtalet går ut övertar Region Skåne bussarna för ett totalt restvärde på 52 miljoner kronor om övertagandet sker 2027. Om den vinnande operatörens trafikavtal förlängs med ytterligare två år bedöms restvärdet för bussarna vara 37 miljoner kronor.

Idag körs tätortstrafiken i Helsingborg av Nobina.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)