Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Samhället tjänar på att subventionera kollektivtrafik

Lönsam att subventionera. Foto: Ulo Maasing.

Det är samhällsekonomiskt lönsamt att subventionera kollektivtrafik, likaså att öka turtätheten där efterfrågan är stor. Det konstaterar en forskargrupp vid VTI, Statens Väg- och Transportforsknings-institut. Forskarna har analyserat motiv för subventionering av lokal och regional kollektivtrafik.

– Slutsatsen är att det är samhällsekonomiskt lönsamt att subventionera kollektivtrafik och att öka turtätheten där efterfrågan är hög, säger Roger Pyddoke, forskare på VTI.

Det är vanligt att lokal och regional kollektivtrafik subven­tioneras med skattemedel i industrialiserade länder, ofta i storleks­ordningen 40–60 procent. I Sverige subventionerar regionala myndigheter idag kollektivtrafiken med mellan 44 och 80 procent av kostnaderna.

Det huvudsakliga samhällsekonomiska motivet för subventionerna är att kollektiv­trafik har en positiv effekt som kommersiella operatörer inte beaktar. Den positiva externa effekten är att befintliga trafikanters väntetid minskar om priset sänks. Fler trafikanter motiverar då att man ökar turtätheten.

I studien har forskarna optimerat pris, turtäthet och subvention för sju olika linjer i Stockholms läns kollektivtrafik, allt ifrån en lågbelastad busslinje i landsbygd till hårdbelastade busslinje 4 i Stockholms innerstad samt en tunnelbane- och en pendeltågslinje. Men forskarna framhåller att metoden går att använda överallt.

– Med en optimal nivå på pris och turtäthet täcks inte ens kollektiv­trafikens rörliga kostnader. Därför krävs kompletterande finansiering via beskattning, säger Roger Pyddoke.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)