Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Svag start på året för Volvo Bussar

Volvo Bussar redovisar ett svagt första kvartal. Foto: Volvo.

Volvo Bussar hade ett svagt första kvartal. Det framgår av Volvokoncernens delårsrapport som presenterades på tisdagsmorgonen. Som helhet hade Volvokoncernen (där inte personbilar ingår, dessa finns i Volvo Cars) ett bra kvartal med ett rörelseresultat på 8,3 miljarder kronor mot 6,8 miljarder samma period i fjol. Bussverksamheten redovisar en förlust på 15 miljoner kronor jämfört med en vinst på 90 miljoner förra året. Bussleveranserna minskade med sju procent.

– En besvikelse. Det första kvartalet är säsongsmässigt svagt, men det står klart att vi har ett jobb att göra för att förbättra lönsamheten, kommenterar Volvos koncernchef Martin Lundstedt resultatet för Volvo Bussar.

Samtidigt konstaterar han att Volvo Bussar fortsätter att driva övergången till mer hållbara lösningar för kollektivtrafik.

– Lönsamheten inom Anläggningsmaskiner fortsatte att förbättras kraftigt medan Lastbilar var på samma nivå som föregående år. Det är ett bra resultat, men vi är ändå inte nöjda, skriver Martin Lundstedt i sin kommentar till delårsrapporten.

Av delårsrapporten framgår att den europeiska bussmarknaden visade en positiv utveckling under inledningen av 2018, huvudsakligen tack vare ökade volymer i Östeuropa, Spanien och Italien. Efterfrågan i Volvo Bussars huvudmarknader Norden och Storbritannien var svag. I Nordamerika uppvisade marknaden bra försäljning av långfärdsbussar och fortsatt god efterfrågan på transitbussar. Efterfrågan börjar återhämta sig i Brasilien.

Under första kvartalet levereraade Volvo Bussar 1 714 bussar, en minskning med sju procent jämfört med första kvartalt i fjol. De minskade leveranserna orsakades huvudsakligen av den svaga marknaden i Norden och Storbritannien i kombination med minskade leveranser i Afrika och Asien. Leveranserna steg i Nordamerika, främst relaterat till Nova Bus.

Orderingången under första kvartalet störtdök. Jämfört med första kvaartalet i fjol minskade orderingången med 43 procent till 1 823 bussar. Volvo uppger att den anledningen till minskningen är en exceptionellt hög orderingång första kvartalet förra året då Volvos nordamerikanska dotterboilag Nova Bus vann några stora upphandlingar men också minskad aktivitet i Skandinavien, Storbritannien och Asien.

Rörelseresultatet blev – 15 miljoner kronor jämfört med en vinst på 90 miljoner samma period förr året. Men en stor del av det försämrade resultatet beror på förändrade valutakurser som påverkat rörelseresultatet negativt med 90 miljoner kronor.

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

  1. Och vad händer i Skandinavien, Storbritannien och Asien? Elbussarna börjar ta över och där ligger Volvo efter…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)