Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussresenärer mer nöjda än tåg- och flygresenärer

Nettbuss Bus4You toppar för åttonde året i rad Svenskt Kvalitetsindex mätningar av kundnöjdheten i persontrnsportbrnschen. Foto: Ulo Maasing.

De resenärer som tar bussen är, precis som under tidigare år, bussresenärerna. Nöjdaste resenärerna har Nettbuss Bus4You. Men skillnaden minskar mellan flyg, tåg och buss. Det framgår av årets studie från Svenskt Kvalitetsindex, SKI, med inriktning på persontransport. Alla aktörer brister i hanteringen vid förseningar anser kunderna.

Tidigare har det varit stor spridning mellan hur nöjda kunderna är med transportbolagen. I år är tendensen snarare den motsatta. Bland flygbolagen är det mycket jämnt mellan BRA, SAS och Norwegian och skillnaden mellan MTR Express och SJ är fortsatt stor men gapet har minskat. Nettbuss med sina varumärken Nettbuss Bus4You och Nettbuss express får än en gång bäst betyg bland alla aktörer i mätningen.

Persontransportbranschen har i snitt något bättre kundnöjdhet än förra året, 69,6 i år jämfört med 69,1 2017.

Nöjdheten mäts på en skala mellan 0 och 100. Generellt sett har branscher och företag som får betyg under 60 i kundnöjdhet stora svårigheter att motivera sina kunder att stanna kvar hos sig, medan betyg över 75 pekar på en stark relation mellan företag och kund. I gruppen ”Branschen” ingår även alla övriga aktörer inom flyg-, tåg- och bussbranscherna. Diagram: SKI.

Tabellen här intill visar hur nöjda kunderna är hos de olika persontransportföretag som SKI har mätt.

– Bussbolagen har alltid haft nöjdare kunder än tåget och flyget och vi kan konstatera att det är åttonde året i rad som just Nettbuss Bus4You kommer allra bäst ut, kommenterar Svenskt Kvalitetsindex vd Johan Parmler.

En gemensam nämnare för de bolag som hamnar högt i SKI:s mätning är punktlighet, enkelhet, smidighet och tillgänglighet. SKI:s skala för kundnöjdhet går från 0 till 100 där allt över 75 innebär mycket nöjda kunder.

– Att vi både har Nettbuss Bus4You och Nettbuss express i topp är ett kvitto på vårt fokus på service, punktlighet och att det ska vara smidigt att resa med oss. Att vi dessutom ligger över 75 poäng för båda våra varumärken är smått otroligt och vi kan konstatera att det lönar sig prioritera service. Kom som en gäst, lämna som en vän, brukar vi säga, säger Robert Nyberg, vd på Nettbuss Travel.

Att resa med SJ associeras bland många kunder som miljövänligt. Nästan 3 av 10 kunder uppger att de reser med SJ på grund av miljöskäl – vilket är överlägset högre än övriga aktörer i branschen. Att ta ansvar för en hållbar social och miljömässig utveckling är en allt viktigare fråga bland kunderna. Här sticker Nettbuss båda varumärken ut positivt bland bussbolagen, medan BRA på flygsidan får ett relativt högt betyg.

Mer än var fjärde kund har upplevt förseningar under det senaste året. Om det var förseningar på den senaste resan uppger runt 40 % av kunderna att förseningen varade mellan 10-29 minuter, 27 % varade upp till en timme och 26 % mer än en timme!

Undersökningen visar också att missnöjet med hur företagen hanterar förseningar är stort. Alla aktörer brister i år och får ett stort icke-godkänt av sina kunder.

– Något som verkligen släpar är information i samband med hanteringen av förseningarna, vilket man kan tycka är konstigt i dagens läge med alla digitala kontaktpunkter som finns, säger Svenskt Kvalitetsindex vd Johan Parmler.

Undersökningen av persontransport utförs årligen under maj månad, vilket är nytt sedan år 2016. Branschens större aktörer är alltid en del av den nationella mätningen medan de mindre aktörerna ansöker om att få vara med. Undersökningen utförs genom telefonintervjuer.

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)