Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Fler tar bussen, färre tar bilen efter trängselskatten i Göteborg

Fler tar bussen i Göteborg och färre tar bilen. Foto: Ulo Maasing.

Sedan trängselskatten infördes i Göteborg 2013 har resandet med kollektivtrafiken ökat stadigt. Samtidigt har biltrafiken minskat. Det visar en ny rapport från Västsvenska paketet, som är en finansieringslösning för infrastruktur i Västsverige. I paketet ingår en rad projekt, både stora och små.

Den nya rapporten har tagits fram av organisationerna bakom Västvenska paketet och visar bland annat att det totala antalet resor med Västtrafik 2017 var 322 miljoner.

Kollektivresandet har ökat stadigt sedan trängselskatten infördes 2013, och 2017 var antalet resor större än någonsin.

De flesta resorna 2017 gjordes med buss och spårvagn. Totalt gjordes 166 miljoner bussresor i Västrafiks område förra året, och antalet spårvagnsresor var 126 miljoner. Det är en ökning med fem respektive sex procent jämfört med 2016.

Biltrafiken, räknat i antalet fordon som passerar trängselskattens betalstationer har däremot minskat. Jämfört med nivåerna innan trängselskatten infördes har trafiken över betalstationerna minskat med sex procent. Nationellt har biltrafiken ökat under samma period – bara under 2017 med 1,5 procent.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)