Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

El ersätter gas i Kungsbacka

Hälften av de nuvarande gasdrivna stadsbussarna i Kungsbacka kan bytas mot elbussar. Foto: Ulo Maasing.

Tätortstrafiken i Kungsbacka kan bli delvis elektrifierad som ett resultat av den trafikupphandling som Västtrafik på uppdrag av Hallandstrafiken nyligen genomförde och där den nuvarande entreprenören KE´s Bussar vann. Kommunen har option på att välja eldrift för hälften av de sex stadsbussarna.

Enligt kraven i upphandlingen ska de bussar som kör i stadstrafiken till 100 procent köras på fossilfritt drivmedel. De senaste tio åren har bussarna i stadstrafiken körts på biogas. Men nu tyder mycket på att det delvis istället blir nya elbussar istället för gasbussar.

– Kommunen har en option på att välja elbussar istället. Då går vi in och betalar del av merkostnaden. Det rör sig om cirka 550 000 kronor, men då har vi också möjlighet att söka pengar från det statliga klimatklivet för att få tillbaka en del av pengarna, säger kommunalrådet Fredrik Hansson(C) till tidningen Norra Halland.

– Det är bättre för miljön med mindre utsläpp och buller.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)