Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nobina och KE´s fortsätter i Ale och Kungsbacka

KE´s Buss får fortsätta i Kungsbacka. Foto: Ulo Maasing.

Västtrafik är nu klar med sin upphandling av busstrafik i Kungsbacka och Ale. Det blir de nuvarande entreprenörerna KE´s Buss respektive Nobina som får fortsätta att köra trafiken som till nittio procent ska köras med fossilfria drivmedel. I avtalen finns också en öppning för elbussar.

Den aktuella upphandlingen består av tre olika trafikuppdrag; Kungsbacka tätort, Kungsbacka landsbygd och Ale kommun. I Kungsbacka tätort och Kungsbacka landsbygd behåller Karl-Erik Elofsson Buss AB (KE’s Buss) uppdraget och fortsätter köra trafiken. I Ale får Nobina behålla uppdraget.

Nobina uppger att deras del av avtalet är värd cirka 500 miljoner kronor under den tioåriga avtalstiden,

För trafiken på landsbygden i Kungsbacka kommer 20 nya bussar att levereras till trafikstarten, som sker i juni 2019. Till trafikstarten av tätortstrafiken i juni 2020 blir det 7 helt nya bussar.

Till trafikstarten i Ale i juni 2019 kommer 23 nya och 8 befintliga bussar, de befintliga fordonen kommer att ersättas av nya bussar efter cirka tre år.

De nya avtalen har skärpta krav på energieffektivitet och buller ställs också i de nya avtalen. Från trafikstarten kommer drygt 90 procent av trafiken köras med fossilfria drivmedel, vilket innebär en minskning av utsläppen av klimatpåverkande gaser med 70 procent.

Upphandlingen innebär också att Västtrafik har möjlighet att avropa fyra elbussar till Ale och tre elbussar till Kungsbacka tätort inför respektive trafikstart. Optionen innebär att Västtrafik redan inom en månad kan besluta om elektrifiering av två av busslinjerna i Ale.

I de nya avtalen har trafikföretagen större möjlighet att utforma trafiken. Det finns också möjlighet att få kvalitetsbonus om hög kundnöjdhet uppnås, resandeutvecklingen avgör också hur stor ersättningen blir. Syftet är att ge de upphandlade företagen större ansvar och möjlighet att bättre använda sin kompetens.

– Vår ambition med de nya avtalen är att vi tillsammans ska arbeta aktivt mot det gemensamma målet att erbjuda en attraktiv kollektivtrafik som ger oss fler och nöjdare kunder, säger Rebecca Sundborg, ansvarig för busstrafik på Västtrafik.

Västtrafiks tilldelningsbeslutkan överklagas fram till den 18 juni 2018.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)