Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hinder för funktionsnedsatta i kollektivtrafiken kartläggs

Tillgänglighet och hinder för funktionsnedsatta i kollektivtrafiken ska kartläggas. Foto:Ulo Maasing.

Vilka hinder möter personer med funktionsnedsättning i kollektivtrafiken när det gäller tillgänglighet och möjligheter att använda kollektivtrafiken? Regeringen har gett Trafikanalys i uppdrag att göra en kartläggning av hindren. Bakgrunden är att riksdagen i höstas fattade beslut om ett nytt nationellt mål när det gäller politiken om funktionshinder. Enligt Världshälsoorganisationen, WHO, har ungefär 15 procent av befolkningen en funktionsnedsättning.

Målet är att, med FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som utgångspunkt, uppnå jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhället för personer med funktionsnedsättning i ett samhälle med mångfald som grund.

Arbetet är inriktat på fyra områden: principen om universell utformning, befintliga brister i tillgängligheten, individuella stöd och lösningar för individens självständighet, och att förebygga och motverka diskriminering. I synnerhet de två första områdena berör även transportsektorn.

Frågan berör många. WHO bedömer att ungefär 15 procent av befolkningen har någopn form av funktionsnedsättning, men olika EU-länder uppskattar att andelen funktionsnedsatta är mellan 10 och 25 procent av befolkningen. Att siffran varierar så mycket beror bland annat på att funktionsnedsättningar inte är en väldefinierad grupp. Det kan handla om motoriska, sensoriska, kognitiva och kommunikativa förmågor som påverkas av ålder, hälsa och andra faktorer.

Uppdraget ska slutredovisas den 29 mars nästa år.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)