Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hållplatsfnurra i Lund

Bantorget i Lund som det presenterades för invånarna i fjol. Inte en buss i sikte… Bild: Lunds kommun.

Den femte juni skulle en ny, fin busshållplats på Bantorget i centrala Lund börja användas. Men dagen innan sa operatören Nettbuss stadsbussarna och Skånetrafiken nej: det blir inga bussar där eftersom hållplatsen är för kort för två bussar och trafikfarlig. Skånetrafiken beslutade då att stadsbusslinjerna 2,4 och 5 inte skulle stanna på hållplatsen. Redan tidigare, under planeringsprocessen, hade man haft invändningar mot hållplatsen.

Man ansåg att hållplatsens nya utformning inte är anpassad för den mängd bussar som ska trafikera Bantorget då endast en buss i taget kan stanna vid hållplatsen.

Lunds kommun stod på sig och byggde hållplatsen. Man motiverar det med att man har ”gjort en rad olika avvägningar. Hänsyn har tagits till flera intressen såsom tillgänglighet till verksamheter i området och inte minst upplevelsen av det offentliga rummet”.

Nu, när bygget är klart och skulle varit i drift, har parterna enats om att testa om hållplatsen fungerar. Det ska ske genom att man genomför provkörningar enligt det trafikupplägg som planerats och därefter analysera situationen.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)