Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Stoppad bussförarutbildning beklaglig”

Caj Luoma, chef kompetensförsörjningen, Transportföretagen.

Att Arbetsförmedlingen har tvingats stoppa utbildningen av bussförare på grund av att kvaliteten på utbildningen är undermålig, beklagas av Transportföretagen där Sveriges Bussföretag ingår. Det är den utbildning som sköts av Yrkesakademin som har stoppats. Samtidigt är bristen på personal inom bussbranschen och hela transportnäringen stor.

Transportföretagen uppger att omkring 2000 personer om året behöver anställas i den svenska bussbranschen.

– Det är beklagligt att Arbetsförmedlingen tvingas stoppa en utbildning av bussförare i ett läge när bristen på bussförare är mycket stor, säger Caj Luoma, chef kompetensförsörjningen, Transportföretagen.

Samtidigt betonar man från Transportföretagen hur viktig kvaliteten på utbildningar är – både för näringslivet och för de sökande. Det finns, framhåller man, ett starkt samband mellan god samverkan mellan näringsliv och utbildningssystem och en förbättrad matchning på arbetsmarknaden.

– För att människor ska vilja söka sig till yrkesutbildningar och för att bli anställningsbara måste kvaliteten på utbildningarna matcha det företagen efterfrågar. Annars är eleverna inte anställningsbara och satsningen på utbildning riskerar att inte bidra till bussbranschens kompetensförsörjning. Nu behövs snabba åtgärder för att få igång utbildningen igen, säger Caj Luoma.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)