Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Konst för miljoner i ny bussterminal

En av hållplatserna i den nya bussterminalen i Katarinaberget i Stockholm.

Den nya bussterminalen i Katarinaberget i Stockholm ska få en omfattande konstnärlig utsmyckning. På torsdagen blev det klart att uppdraget att skapa konsten går till konstnären Gunilla Klingberg.

Det konstnärliga uppdraget omfattar utsmyckning av tre platser i bussterminalen; golvet i vänthallen, västra entréhallen och östra entréhallen. Golvet i vänthallen, som uppgår till 3200 kvadratmeter, kommer att utsmyckas med cementmosaik av terrazzoplattor. Även golven i entréerna ska utformas. I entréhallarna kan väggpartier och passager komma att bearbetas.

Konstnären Gunilla Klingberg. Foto: Stuart Whipps/Eastside Projects.

I skissförslaget, med titeln ”Den röda tråden”, har Gunilla Klingberg inspirerats av Stockholm och Södermalms industrihistoria, särskilt kring Slussenområdet.

– Tidsepoken industrialismen ledde fram till allmän rösträtt. Tiden representerar således vår övergång till det moderna samhället. Det är en länk till stadens moderna infrastruktur, säger Gunilla Klingberg.

Avsikten med gestaltningen är att förmedla en känsla av förankring i närhistorien, industrialismen och samtidigt i samtiden genom det konstnärliga uttrycket.

Gunilla Klingberg är född 1966 i Stockholm. Hon är utbildad i grafisk formgivning på RMI-Berghs och i skulptur på Konstfack. Hon är idag verksam som bildkonstnär och bor i Stockholm.

Bussterminalen i Katarinaberget är ett delprojekt i Stockholms stads projekt Nya Slussen. Bussterminalen vid Slussen finansieras av Stockholms stad, Stockholms läns landsting och staten. Bussterminalen kommer att ägas och underhållas av trafikförvaltningen.

Den nya bussterminalen byggs som en dockningsterminal med separat vänthall avskild från busstrafiken. När bussen anländer är det bara att kliva ut ur vänthallen och upp på bussen.

Terminalen delas in i två olika zoner, en för ankomst med plats för 6 bussar och en för avgång med 17 hållplatser. Vid sidan av det kommer det att finnas ett område där upp till 20 bussar kan stå uppställda mellan turerna.

Detaljplanen för bussterminalen vann laga kraft i maj 2018.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)