Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Testcenter för elbussar och ellastbilar etableras

Närings- och innovationsminister MIkael Damberg(S). Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg(S) presenterade på torsdagen tillsammans med företrädare för kommun, fordonstillverkare och forskningsinstitutioner planerna på ett centrum för elektromobilitet i Nykvarn väster om Södertälje, SEEL (Swedish Electric Transport Laboratory AB). Staten och fordonsindustrin satsar tillsammans omkring 200 miljoner kronor på centret.

SEEL kommer bland annat att innehålla en chassidynamometer för tunga eldrivna fordon och en växellådsrigg där det går att testa elmaskiner. Det rör sig om en öppen anläggning där alla intresserade företag kan köpa in sig på tid för tester.

– Vi planerar också för ytterligare verksamheter i anslutning till centret, säger Bob Wållberg(NP), kommunstyrelseordförande i Nykvarn.

– Vi diskuterar till exempel möjligheter till en testbana för autonoma fordon. Det kan också bli aktuellt med ett campus med studier och forskning runt fordonsutveckling.

Bakom SEEL står det statliga forskningsinstitutet RISE – Research Institutes of Sweden. RISE och Chalmers fick 2017 i uppdrag av regeringen att skapa en testbädd för elektromobilitet. Detta görs i samverkan med industriparterna CEVT, Scania, Volvo Cars och Volvokoncernen. Totalt investeras cirka 1 miljard kronor, varav 200 miljoner i anläggningen i Stockholm Syd Mörby.

Testbädden består av två anläggningar, en på Lindholmen i Göteborg och en i Nykvarn. – Att lägga en del av testbädden i Nykvarn ger oss närhet till Mälarregionens högskolor och fordonsindustri, vilket gör testbädden än mer konkurrenskraftig i ett internationellt perspektiv, säger Pia Sandvik, vd för RISE.

– Det är en stor fördel för svensk fordonsindustri att ha nära tillgång till stora faciliteter för att utveckla och testa elektrifierade fordon. Det är viktigt att kompetensen byggs upp och att investeringarna sker i Sverige. Eldrift kommer att vara en viktig del av omställningen till ett fossilfritt transportsystem och med flera stora fordonstillverkare samt god tillgång till grön energi har Sverige fina förutsättningar att ta en ledande roll globalt i att utveckla hållbara transportlösningar, säger Björn Westman, ansvarig för drivlineutveckling på Scania.

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)