Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hållbarhetspris till Volvos nya turistbuss

Volvos nya turistbuss 9900 har tilldelats utmärkelsen Sustainable Bus 2019 i turistbusskategorin. Foto: Ulo Maasing.

Nya Volvo 9900 som lanserades tidigare i år har av en internationell jury tilldelats miljöpriset Årets Hållbara Buss (Sustainable Bus Award 2019). Volvo vann priset i turistbussklassen medan Mercedes-Benz Citaro Ü Hybrid vann priset i kategorin regionalbussar och Iveco Crealis 18m vann priset i stadsbussklassen för den elbuss som kan laddas under färd från luftledningar från spårvägar eller trådbussar. Prisutdelningen sker på IAA-mässan i Hannover senare i september.

Juryn består av journalister från facktidningar inom bussnäringen i sju europeiska länder: Mobilités Magazine (Frankrike), Busfahrt (Tyskland), Autobus (Italien), OV-Magazine (Nederländerna), InfoBus (Polen), Infotrucker (Rumänien) och Carril Bus (Spanien).

Juryn framhåller att utmärkelsen inte bara ska ses som ett pris för ”grönare” bussar. Istället ser man begreppet hållbarhet i ett vidare perspektiv som innebär att fordonet ska ge ett positivt intryck hos en bredare allmänhet. Där kommer en rad spekter in som säkerhet, komfort, buller, i vilken grad komponenter kan återvinnas samt tillverkarens allmänna miljöengagemang och -arbete.

Själva juryarbetet gjordes i tre led. Varje jurymedlem presenterade en lista på kandidater. Efter en utvärdering valdes fyra bussar i varje kategori ut som finalister, samtidigt som man tog fram detaljerad dokumentation om bussarna.

Därefter gjorde varje jurymedlem en detaljerad utvärdering av mer än 53 parametrar i fyra grupper: motor, kraftöverföring, säkerhet, komfort och hållbarhet.

Share Dela

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)