Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

SL vill ha direktsändande busskameror

SL vill införa livestreamande övervakningskameror på bussarna. Foto: Ulo Maasing.

SL i Storstockholm vill installera övervakningskameror som streamar direkt, dvs direktsänder, i bussarna. Därmed skulle SL:s trygghetscentral kunna följa vad som händer ombord på bussarna i realtid och larma väktare eller polis om det behövs, skriver Svenska Dagbladet.

SL:s målsättning är att införa direktsändande kameror på bussarna i samarbete med bussoperatören Nobina. Det ska ske i ett pilotprojekt som startar vid nyår. Idag finns övervakningskameror, sex till åtta i varje buss, i cirka 2 000 bussar i SL-trafiken. Kamerorna ska kompletteras med ny teknik som gör att de kan sända direkt till SL:s trygghetscentral.

– Man kan tänka sig att starta i vissa, utsatta geografiska områden. Men jag skulle vilja se livestreaming som standard i framtiden, säger trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons(M) till SvD.

Idag har trygghetscentralen bara tillgång till stillbilder som måste tas ut i efterhand från bussarnas övervakningskameror.

SL:s trygghetscentral hade en nyckelroll när terroristen Rakhmat Akilov i fjol kunde identifieras och senare gripas tack vare övervakningskameror i tunnelbanan dit han flydde efter dådet.

– Den här nyordningen skulle helt förändra den vardagliga övervakningen i kollektivtrafiken. I en liveupptagning kan du till exempel se om en misstänkt person byter kläder eller en tröja, säger arbetsledaren Niclas Manestam på SL:s trygghetscentral till SvD.

Misshandel, klotter och skadegörelse är exempel på vardagsbrott som skulle kunna minskas med hjälp av livestreaming.

Taggat som: , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)