Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Livsfarliga däck på Upplandsbussar

UL-bussar som körts av Nobina har haft farliga däck. Foto: Ulo Maasing.

Landets största bussoperatör, Nobina, har i sin regionaltrafik i Uppland kört med så slitna däck att man under en och samma vecka har haft tre däckexplosioner, rapporterar Sveriges Radio P4 Uppland. Nobina medger att man inte har följt rutinerna och kontrollerat däcken som man ska.

P4 Uppland har visat bilder på de punkterade däcken för tre däckfirmor i Uppsala som alla sa att däcken hade förslitningsskador och var livsfarliga att köra med.

Även kollektivtrafikmyndigheten UL:s presschef Sture Jonsson reagerade när P4 Uppland visade bilderna för honom. Jonsson tog kontakt med Nobina och fick då till svar att förslitningsskadorna på däcken hade uppkommit vid själva punkteringarna. De däckfirmor som P4 Uppland hade kontakt med hade dock en annan bild:

– Det här handlar om förslitning under lång tid. Det är omöjligt att skadorna uppkommit vid själva punkteringen. Tvärtom, punkteringarna har orsakats av slitaget som i sin tur berodde på att de drabbade bussarna hade felinställda hjul. Det ledde till att däcken hade slitits snett och ojämnt, i vissa fall ner till kordväven, var vad däckföretagen uppgav.

När P4 Uppland kontaktade Nobina medgav företaget att man inte hade följt sina egna rutiner. Samtliga bussar uppges nu vara kontrollerade och åtgärdade.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)