Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Nya nordiska elbussframgångar för VDL

Arriva i Danmark har beställt 21 18-meters fullelektriska ledbussar från VDL. Bild: VDL.

Den holländska busstillverkaren VDL har fått en ny, stor order på batteridrivna ledbussar. Det är Arriva Danmark som har beställt 21 18-meters ledbussar, VDL Citea SLFA-180-Eledtric. Bussarna blir de första fullelektriska ledbussarna i Danmark och ska från december nästa år trafikera linje 2A i Köpenhamn.

VDL ska också leverera laddinfrastrukturen till depåerna. Under dagen tilläggsladdas bussarna vid linjens ändhållplatser via en pantograf som sänks ner mot bussen. Ordern innebär att VDL nu har sålt sin 500:e fullelektriska buss i Västeuropa.

Den linje de nya bussarna ska trafikera, linje 2A i Köpenhamn, las nyligen om och trafikeras idag av 13,7-meters boggiebussar. Dessa ersätts i december med de fullelektriska ledbussarna på 18 meter. Linjen trafikeras dygnet runt.

VDL har på senare tid fått flera order på sina fullelektriska ledbussar till flera städer i Sverige. I december sätts fem sådana bussar i trafik i Karlstad och nästa år följer Umeå och Helsingborg efter.

De bussar som ska levereras till Arriva i Danmark är utrustade med batteripaket på 288 kWh och har ett helt elektriskt kyl- och värmesystem.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)