Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Hundratals bussresenärer bötfällda för att inte använda bälte

370 busspassagerare bötfälldes i Norge förra veckan när Statens vegvesen kontrollerade bältesanvändningen i bussar. Foto: NHO Transport.

370 busspassagerare bötfälldes och 662 satt obältade när norska Statens Vegvesen förra veckan genomförde en kontroll av  bältesanvändningen i bussar, rapporterar den norska branschorganisationen NHO Transport. Resterande 292 passagerare som inte ar bältade slapp böter därför att kontrollanterna inte var tillräckligt säkra på sina observationer.

Totalt kontrollerades 14 534 passagerare i 745 bussar över hela Norge.

– Att kontrollera användningen av bälte i buss är viktigt. I Sverige ändrades nyligen lagen om bälten i buss. Får vi fler att använda bälte i de bussar som enligt lag utrustats med sådana kan vi rädda liv. Därför välkomnar vi att den svenska polisen tar efter sina norska kollegors exempel, säger Anna Grönlund, branschchef och vice vd Sveriges Bussföretag, i en kommentar.

Enligt Transportstyrelsens nya regler som träder i kraft 1 oktober 2018, ska information till passagerare i buss om skyldigheten att använda bilbälte lämnas av bussens förare, annan ombordpersonal, ledsagare eller gruppledare.

Informationen får ges genom förinspelade ljudmeddelanden. Information om skyldigheten att använda bälte ska även ges genom väl synliga analoga eller digitala skyltar, eller med den standardiserade ”bältesbilden” med vit symbol mot blå bakgrund placerad väl synlig vid varje sittplats.

På bussar i beställningstrafik ska information ges på nytt efter varje stopp där passagerare kliver på. Detsamma gäller bussar i linjetrafik på längre linjer med få stopp samt busstransporter som inte utgör yrkesmässig trafik.

Taggat som: , , ,

Categorised in: Internationellt, Nyheter

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)