Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Storskalig satsning på elbussar i Köpenhamn

Byts mot elbuss nästa år. Foto: Leif Jørgensen/Wikimedia Commons.

Nästa år blir ett genombrottsår för elektrisk busstrafik i Köpenhamn. Redan till våren ska stadsbusstrafiken i Roskilde bli elektrisk med bussar från kinesiska Yutong. Som resultat av en nyligen genomförd trafikupphandling som Movia har gjort ska 41 batteribussar i december 2019 ska sättas i trafik på två linjer inne i själva Köpenhamn. Enligt Movias planer ska all busstrafik i den danska huvudstaden vara elektrifierad år 2030.

Med de två linjerna kommer femton procent av stadsbusslinjerna i Köpenhamns kommun att vara eldrivna nästa år. Köpenhamn har tidigare beslutat att i all upphandling av busstrafik ska kravet vara elbussar eller bussar med motsvarande miljö- och bulleregenskaper.

De två linjer som närmast står på tur för en elektrifiering är linje 2A från Tingbjerg via Rådhusplatsen till Kastrup samt en ny linje, 18, mellan Tingbjerg och Lergravsparken. Linje 2A ska köras av Arriva och linje 18 av Anchersen som till 49 procent ägs av Bergkvarabuss.

I den aktuella upphandlingen öppnar Movia också för att sätta in elbussar på ytterligare tre busslinjer. Val av drivmedel för dessa linjer avgörs senare i höst.

Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen(S) är glad för de båda nya elbusslinjerna som är i linje med Köpenhamns beslut att byta ut alla stadens bussar till elbussar senast 2030, även om han vill att bytet ska vara genomfört redan 2025.

Share Dela

Taggat som: , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)