Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Trafiksäkerhet viktigast för bussförare

Volvo har undersökt 1000 bussförares syn på arbetet. foto: Volvo Bussar.

Det bästa med bussförarjobbet är glada och nöjda passagerare. Bussens köregenskaper och förarmiljö betyder mycket. Men allra viktigast för bussförarn är en hög trafiksäkerhet, vare sig man kör turistbuss eller linjebuss. Det framgår av en färsk undersökning från Volvo Bussar, där 1 000 förare av turist- och linjebussar från 34 europeiska länder svarat på frågor om sitt arbete. Rapporten lanserades i samband med den stora IAA-mässan i Hannover.

– Att våra kunder kan rekrytera duktiga förare är avgörande för hur väl de lyckas i sin verksamhet. Trygga och kompetenta förare kör säkert och ekonomiskt och ger resenärerna en positiv helhetsupplevelse. Därför är förarnas åsikter oerhört värdefulla för vårt fortsatta utveckling av produkter och tjänster som kan bidra till att underlätta deras arbete.

– Den undersökning som vi nu har genomfört är ett av de verktyg vi använder för att få en aktuell uppfattning om hur de ser på sin situation, säger Niklas Orre, Vice President Retail Segment på Volvo Bussar.

Rapporten, som är på engelska, kan kostnadsfritt laddas ner här. Man måste dock fylla i ett formulär med ett par uppgifter.

Enligt rapporten trivs flertalet bussförare mycket bra med sitt arbete. 85 procent av förarna kan tänka sig att rekommendera andra att välja samma yrke. 44 procent anger att nöjda passagerare är det bästa med jobbet, medan 29 procent sätter själva körningen främst.

Tillfrågade om vilka faktorer som spelar störst roll i valet av arbetsgivare svarar förarna att arbetstider, geografiskt arbetsområde, chefer, kollegor och möjligheter till fortbildning alla är faktorer som har stor betydelse.

Men viktigast är vilken buss man kommer att få köra. Det anser hela 67 procent av de tillfrågade förarna. När olika fordonsrelaterade egenskaper värderas hamnar säkerheten på första plats, tätt följd av manövrerbarhet och sikt.

– Att förarna sätter trafiksäkerheten i första rummet visar på ansvarskänsla och omtanke om passagerarna. För oss på Volvo Bussar är det naturligtvis väldigt glädjande att vår starkaste ledstjärna också får högsta prioritet av dem som dagligen använder våra bussar, säger Niklas Orre.

Även resenärerna tycks i allmänhet vara nöjda med förarnas prestation. 63 procent av förarna anger att de sällan eller aldrig träffar på arga eller otrevliga passagerare. Däremot är det många förare som får tydlig uppskattning. Nio av tio har någon gång fått en spontan applåd av passagerarna och ungefär 30 procent får det ofta.

Undersökningen genomfördes under våren 2018 i 34 europeiska länder. Resultaten baseras påp svar från 1000 förare av turist- och linjebussar. Flest svar kom från förare i Finland, Frankrike, Italien, Sverige och Storbritannien.

Rapporten, som är på engelska, kan laddas ner genom att man beställer den gratis här.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)