Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Unikt kollektivtrafikprojekt stöttas av Vinnova

Elektriska BRT-bussar och små självkörande bussar ingår i det unika kollektivtrafikprojektet i Barkarbystaden i Järfälla. Foto: Nobina.

Den unika satsningen på kollektivtrafik i Barkarbystaden i Järfälla, nordväst om Stockholm, får nu stöd av Vinnova. Projektet omfattar Europas första självkörande bussar i reguljär linjetrafik, elektrifierad busstrafik, infrastruktur och fordon enligt BRT-standard samt nya digitala lösningar. Projektet är ett samarbete mellan Stockholms läns landsting, Järfälla kommun och bussoperatören Nobina.

Tillsammans med KTH, Kungliga Tekniska Högskolan, får projektets olika delar och aktörer dela på 15 miljoner kronor från Vinnova för att fortsätta utveckla helhetslösningar för modern hållbar mobilitet.

Barkarbystaden är norra Europas största stadsutvecklingsområde. Satsningen på vad man kallar världens modernaste stadstrafik omfattar bland annat Europas första självkörande elektriska bussar i reguljär linjetrafik och kapacitetsstarka eldrivna snabbussar med infrastruktur enligt BRT-standard. Samtidigt ska nya mobilitetstjänster och nya digitala SL-biljetter utvecklas och testas.

− Samhället, våra städer och kollektivtrafiken utvecklas och förändras i ett allt snabbare tempo. Stödet från Vinnova visar samtidigt att Barkarbyinitiativet är viktigt för hela landet genom såväl ny kunskap som att utveckla trafiken och tekniken – i ett redan unikt samarbete för kanske världens modernaste stadstrafik – tillsammans med SL och Järfälla kommun, säger Henrik Dagnäs, vd för Nobina Sverige.

− Vår ambition är att ha världens modernaste kollektivtrafik, i världens modernaste huvudstadsregion och att framtidens stad och framtidens kollektivtrafik ska växa fram hand i hand. Med en unik överenskommelse mellan SL, Järfälla och Nobina som knyter samman flera världsunika satsningar i mötet mellan ny trafik och ny teknik tar vi nu ett fortsatt efterlängtat steg i den riktningen, säger Kristoffer Tamsons (M), trafiklandstingsråd i Stockholms läns landsting.

− Det här är ett stort steg framåt på vägen mot att få världens modernaste stadstrafik till Järfällaborna, den första satsningen drar igång redan i höst. Med hjälp av ny teknik och i samverkan mellan forskning, näringsliv och det offentliga ska Barkarbystaden bli en hållbar stad med människan i centrum, säger Claes Thunblad (S), kommunstyrelsens ordförande i Järfälla samt styrelseordförande i Barkarby Science.

Några exempel på innovativa lösningar i Barkarbystaden som delfinansieras av Vinnova:
Integration av autonoma bussar i linjenät, tidtabeller och informationskanaler.
Nya hållplatslösningar och resenärsinformation för flexibel och modern trafik.
Utredning och utveckling av nya digitala lösningar för olika mobilitetstjänster.
Integration av olika transporter och tjänster som bilpool, cykel och delade tjänster.
Planeringsstudie av föreslagna godstransportlösningar från Vinnovaprojektet DenCity.
Attrahera och möjliggöra för nya tjänster och hemleveranser.
Ny forskning om konsekvenser och acceptans kring nya transporttjänster.
Utvärdering av systemeffekter av autonoma bussar och insatser för ökat hållbart resande.
Mobilitetshub med central bytespunkt mellan flera transportslag i Barkarbystaden.

Taggat som: , , , , , , , , ,

1 kommentar »

  1. I Schweiz har självkörande bussar kört linjetrafik i ca två år.
    Se tex https://youtu.be/ZnYYxhHwZpo

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)