Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Eskilstuna: ”Biogasen” i busstankarna var fossil fulgas

Gasbuss i Eskilstuna, i sommar med fulgas i tankarna. Foto: Hangsna/Wikimedia Commons.

I augusti tankades gashussar, sopbilar och personbilar i Eskilstuna med hundra procent fulgas, alltså fossil naturgas. Men privatkunderna fick inget veta, utan trodde att de körde på biogas, skriver Eskilstuna-Kuriren. Samtidigt som bussar och bilar tankades med fulgas eldades den lokalt producerade biogasen upp. Den var producerad av det kommunala Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö (EEM) som dock inte hade skaffat de tillstånd som räddningstjänsten kräver för att distribuera gasen i rörledningar till gasmack och bussdepå, vilket vi tidigare rapporterat om.

Eftersom man facklade upp den lokala biogasen köpte EEM biogas från Lidköping, som transporterades med lastbil till Eskilstuna. Men leverantören i Lidköping kunde i sommar inte få fram den gas som EEM behövde. Istället fick EEM:s kunder, bland dem bussoperatören Transdev, fossil naturgas.

I juli var bara 23 procent av gasen biogas, resten var fulgas, redovisar Eskilstuna-Kuriren. Och i augusti var det hundra procent fossil gas.

– Det är olyckligt att vår leverantör fick driftproblem samtidigt som vi själva har problem, säger Mats-Erik Olofsson, vd på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö till tidningen.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)