Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kronoberg tvingas spara på kollektivtrafiken – ”ingen funderade på var pengarna skulle tas”

Måste slå till bromsarna eftersom pengarna inte räcker. Foto: Ulo Maasing.

Buss- och tågtrafiken i Region Kronoberg hotas av stora besparingar. Det fattas i nuläget tio miljoner kronor till kollektivtrafiken under 2019 och regionens tjänstemän har fått ta fram ett radikalt förslag på besparingar inför nästa år. Utbyggnad av trafiken hotas, likaså en satsning på elbussar i Växjö. Dessutom kan befintlig busstrafik på flera linjer komma att skäras ner.

Något av innehållet i tjänstemannaförslaget är att trafiken med Öresundståg under helgerna inte utökas, inte heller trafiken med Krösatåg mellan Växjö och Hässleholm. En tänkt ny busslinje till bostadsområdet Bredvik läggs på is liksom planerna på att testa elbussar i Växjö. Nattrafik på vissa landsbygdslinjer halveras och någon linje kan helt försvinna.

– När vi beslutade om planerna var alla överens men ingen funderade på varifrån pengarna skulle tas. Nu gick allt till sjukvården, säger Peter Freij (S), trafiknämndens ordförande i Region Kronoberg, till Smålandsposten.

– Jag vill inte föregå diskussionerna i nämnden men vi kommer inte att ta det här förslaget rakt av.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)