Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Rejält snurrigt i Västra Götaland

Reflexsnurra på en busshållplats i Västra Götaland. Foto: Nobina.

Mer än 200 reflexsnurror på busshållplatser runt om i Västra Götaland ska göra det lättare för bussförare att i mörker se om någon på hållplatsen vill kliva på bussen. En reflexsnurra är ett hjul som finns vid vissa särskilt mörka hållplatser. När resenären ser bussen snurrar vederbörande helt enkelt på hjulet. Då ger den ifrån sig en reflex som underlättar för att bussföraren ser att någon vill kliva på vid hållplatsen. Samtidigt förbättras trafiksäkerheten.

– Vi har tillsammans med Västtrafik valt ut busshållplatser där det är mörkt och svårt för förarna att se resenärerna. Om man snurrar på reflexsnurran så ser bussföraren tydligt att någon vill stiga på bussen. I Skaraborg har vi nu 115 reflexsnurror uppsatta, säger André Sellén, trafikchef på Nobina som ansvarar för all linjetrafik i Skaraborg åt Västtrafik.

Flera bussförare ser det som ett problem att man inte kan se resenärer som väntar på bussen när det är mörkt ute. Speciellt om resenärerna inte bär egna reflexer. Men med reflexsnurrorna hoppas man kunna underlätta trafikläget.

– Det är stor skillnad när man använder reflexsnurran på hållplatsen. Då kan vi upptäcka personen på flera gånger så långt avstånd. Utan den är det inte säkert vi ser någon överhuvudtaget, så det är ett väldigt bra hjälpmedel, både för att undvika olyckor och för att inte riskera att någon blir frånåkt, säger Bengt Svensson, trafikchef på Nobina i Norra Göteborg som ansvarar för linjetrafiken i delar av Göteborg åt Västtrafik.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)