Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Strategi i väst: El i stadstrafik, biogas i regiontrafik

Stadsbusstrafiken ska i hög grad köras med elbussar enligt den miljö- oc h klimatstrategi som kollektivtrafiknämnden i Västra Götalandsregionen nu har klubbat. Foto: Ulo Maasing.

Fossila drivmedel ska bort i sin helhet och utsläppen från kollektivtrafiken av klimatpåverkande gaser ska minskas med 90 procent mellan 2006 och 2035. Hittills är minskningen drygt 60 procent. Det är några av inslagen i den nya miljö- och klimatstrategi som kollektivtrafiknämnden i Västra Götaland nu har fastställt. Samtidigt har man klubbat en strategi för kollektivtrafik på jämlika villkor.

Den nya miljö- och klimatstrategin är en revidering av en tidigare strategi som syftar till minskad klimatpåverkan från kollektivtrafiken.

Strategin innebär bland annat att stadstrafik med buss och båt ska elektrifieras i hög grad. För långa stadslinjer och för viss regiontrafik ska biogas även i fortsättningen användas i stor utsträckning.

Strategin för kollektivtrafik på jämlika villkor har som mål att kollektivtrafiken ska vara inkluderande och att resenärerna känner sig välkomna. För att nå dit ska arbete ske inom fem områden:

Ett fullt tillgängligt prioriterat kollektivtrafiknät;
Ett gott bemötande till alla resenärer;
Resenärerna ska känna sig trygga i kollektivtrafiken;
Inkluderande kommunikation;
Strategisk planering för jämlik kollektivtrafik;

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)