Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Unga hotar bussförare för att kunna åka gratis

Bussförare på Gotland hotas av ungdomsgäng. Foto: Ulo Maasing.

Genom att hota eller skrämma bussförare har ungdomar på Gotland börjat tvinga till sig bussresor utan att betala för sig. Särskilt utsatt är landsbygdslinjen mellan Visby och Klintehamn där problemet blivit allt vanligare sedan i somras, rapporterar Sveriges Radio P4 Gotland.

Det vanligaste sättet är att ett gäng ungdomar kliver ombord och säger att den som stiger på sist ska betala. Men sedan är det ingen som säger sig ha pengar eller giltigt färdbevis.

– I en del fall har det blivit hotfulla situationer och vi har haft polis på plats vid ett par tillfällen, säger Göran Hult, vd för Gotlandsbuss, till SR Gotland.

Han säger till P4 Gotland att bussförarna ska undvika att hamna i hotfulla situationer.

– I det längsta uppmanar vi ungdomarna att betala för sig och talar om för dem att de inte får åka med om de inte betalar. Men vi kan ju inte kasta av folk av bussarna, utan då får de ju åka med gratis.

Kollektivtrafikchefen på Gotland, Jyrki Vainio, säger att regionen ser allvarligt på hoten mot bussförarna.

– Att bli hotad eller riskera att utsättas för våld är något som ingen ska behöva uppleva på sin arbetsplats, säger han till P4 Gotland.

Samtidigt framhåller han att arbetsgivaren måste göra en grundlig utredning av problemets omfattning. Därefter får man gå vidare med lämpliga åtgärder.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)