Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elbussflottan i London växer snabbt

Ytterligare två busslinjer i London har nu blivit helt eldrivna i samband med att BYD/ADL har levererat 36 batteribussar till RATP Dev. Foto: BYD.

Elbussarna i den brittiska huvudstaden blir allt fler. Nu har ytterligare 36 batteribussar satts i trafik på två linjer i centrala London, linjerna C1 och 70. Därmed är samtliga bussar på dessa linjer elektriska. Bussarna har levererats till operatören RATP Dev av kinesiska BYD i partnerskap med brittiska ADL, Alexander Dennis. Totalt är nu 215 BYD/ADL elbussar i trafik eller beställda i Storbritannien.

RATP Dev är ett trafikföretag som ägs av statliga RATP, dvs det företag som kör huvuddelen av kollektivtrafiken i Paris. RATP Group är världens femte största kollektivtrafikoperatör och verksamt i fjorton länder, både i Europa och i andra världsdelar.

I samband med leveransen av de 36 10,8 meter långa bussarna av modell Enviro200EV planerar RATP Dev att bygga om sin depå i Shepherds Bush i London till företagets första depå i Storbritannien som bara har batteribussar.

Bussarna laddas i depå nattetid när elpriserna är som lägst. RATP uppger att man då betalar 15 pence per kilowattimme (cirka 1,74 SEK/kWh). Den dagliga elkostnaden per buss uppges till cirka 30 pund (347 SEK), vilket är en drivmedelskostnad som ligger avsevärt lägre än för en dieseldriven buss. Bussarna i den aktuella trafiken kör som mest omkring 130 miles (210 km) under en dag.

Såväl RATP Dev och BYD räknar dock med att energiförbrukningen kommer att öka under vintern eftersom bussarna värms med el.

Laddningen sker normalt mellan 23.00 och 06.00, dels därför att elpriserna är lägst då, dels därför att det lokala elnätet inte klarar belastningen under tider med hög elkonsumtion. Då skulle bara en handfull bussar kunna laddas samtidigt.

Laddtiden i depån bedöms vara cirka tre timmar eftersom bussarna inte återvänder dit med helt tomma batterier. Samtliga 21 mekaniker i depån utbildas i service på elbussarna.

Även laddinfrastrukturen har levererats av BYD. Laddstationerna är automatisk, vilket gör att samtliga 36 bussar kan laddas samtidigt med ett minimum av övervakning.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)