Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Kraftigt ökat intresse för elbussar

Ansökningarna om elbusspremie har ökat kraftigt sedan reglerna ändrades i februari. Foto: Ulo Maasing.

Intresset för elbussar i Sverige har ökat kraftigt och antalet ansökningar om elbusspremie har ökat avsevärt sedan förutsättningarna ändrades i februari, rapporterar Energimyndigheten. Fler kan söka stödet och de faktiska merkostnaderna för en elbuss täcks av elbusspremien sedan förutsättningarna ändrades tidigare i år. Samtidigt öppnades även möjlighet för privata aktörer att söka elbusspremie.

– Fördelen med elbussar är inte bara att de leder till lägre koldioxidutsläpp, utan även att det ger minskat buller i stadsmiljön, säger Peter Dädeby, handläggare på Energimyndigheten.

Energimyndigheten är den myndighet som sköter elbusspremien. Syftet med premien är att få ut fler elbussar på marknaden. Fler elbussar bidrar till att nå miljökvalitetsmålen: begränsad klimatpåverkan, frisk luft och god bebyggd miljö.

Elbusspremien omfattar 100 miljoner kronor per år fram till 2023. Hittills i år har det kommit in 23 ansökningar för 153 bussar från hela Sverige på sammanlagt 149 miljoner kronor. Det är en betydande ökning jämfört med tidigare år.

– Det är positivt att intresset för elbussar och elbusspremien har ökat. Sent inkomna ansökningar måste vi tyvärr skjuta på till nästa år men vi hoppas ändå på att vi kan betala ut elbusspremie till alla som söker, säger Peter Dädeby.

Miljökommittén i EU har lagt ett förslag på nollutsläppskrav för stadsbussar.

– Om förslaget går igenom kommer det att bli ännu mer attraktivt att investera i elbussar, säger Peter Dädeby.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)