Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Naturvårdsverket stöder försök med självkörande bussar

En av Transdevs små, självkörande bussar. Foto:Ulo Maasing.

Naturvårdsverket har beviljat stöd till ett projekt med självkörande, eldrivna bussar i Linköping. Naturvårdsverket ställer upp med nästan en miljon till en förstudie för ett pilotprojekt med en flotta av självkörande elektrifierade bussar som komplement till stombussar i stadsdelarna Vallastaden och Mjärdevi i Linköping.

Vi har tidigare rapporterat om projektet som har till syfte att bygga upp en testbädd för forskning kring förarlös trafik. Bland annat vill forskarna testa anropsstyrd trafik där bussen själv känner av var användaren är och kör dit för att hämta upp denne. Trafiken är inte tänkt att vara linjelagd utan ska styras av resenärernas efterfrågan.

Bland de aktörer som är engagerade i projektet finns VTI, Linköpings universitet, Linköpings kommun, bussoperatören Transdev, Östgötatrafiken, Mjärdevi Science Park, IBM och Linköpings kommunala parkeringsbolag.

Taggat som: , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2024 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)