Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Bussbranschen välkomnar initiativ från Transportstyrelsen

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag. Foto: Ulo Maasing.

Branschorganisationen Sveriges Bussföretag välkomnar Transportstyrelsens initiativ för att öka bältesanvändningen bland bussresenärer. I en ny rapport, ”Säkerhetshöjande åtgärder för passagerare vid färd i buss” som publicerades den 13 december och som vi då rapporterade om föreslås att reglerna för bältesanvändande ses över och görs tydligare. Detta ska ske i samråd med bussbranschen, föreslår Transportstyrelsen. 

Myndigheten anser att reglerna bör förändras så de bättre återspeglar risken för allvarliga skador vid en olycka. De som upphandlar linjetrafik med buss bör även utforma avtalen så att det prioriteras att alla passagerare ska ha sittplats, med bälte, där högsta tillåtna hastighet är 70 kilometer i timmen eller högre.

– Det är bra att frågan om att använda bälte i buss har utretts och fått ökad uppmärksamhet. Att resa med buss är det säkraste sättet att färdas på väg, om bältet används är det ändå säkrare. Transportstyrelsens förslag är relevanta.

– Jag vill ändå höja en varningens finger för en övertro att mycket löses med omarbetade regler. Hur mycket regler vi än har och hur tydliga de än är får de ingen effekt om inte passagerarna är motiverade att använda bältet. Ett bekymmer i sammanhanget är också att det i princip inte finns några kontroller av att bältet används – det får inte bli så att bussföraren förväntas agera polis, säger Anna Grönlund, branschchef och vice vd Sveriges Bussföretag.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2023 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)