Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elektrisk snabbussinvigning i Karlstad

Dags för invigning i Karlstad. Foto: Ulo Maasing.

Nu på lördag invigs Karlstads nya BRT-linje, eller snabbusslinje, som har ordinarie trafikstart på söndag. Under invigningen ställer Karlstsdsbuss och Keolis till med ett rejält kalas. Då kan Karlstadsborna provåka de nya elbussarna, pyssla med barnen och fråga Karlstadsbuss om allt som har med buss att göra. Vid invigningen kommer även de nya elbussarna att döpas efter framstående värmlänningar.

Vi har tidigare i ett reportage presenterat den unika satsningen på elektrisk BRT i Karlstad.

Den nya snabbusslinjen börjar gå enligt tidtabell mellan centrum och Rud söndag den nionde december men vid invigningen den åttonde december tjuvstartar man.

– Alla som vill har möjlighet att provåka de nya bussarna mellan Stora Torget och Rud där det går att gå av och se hur laddningen går till, berättar Mattias Bergh, chef för Karlstadsbuss.

En av de nya elbussarna som ska trafikera snabbusslinjen kommer att stå uppställd på Stora torget och besökare är välkommen att gå in och titta. Det kommer även finnas en liten utställning om snabbusslinjen och den tänka utbyggnaden av snabbusslinjenätet.

Barnen får provsitta bakom ratten och ta bus(s)förarkort, ett litet körkort som visar att de kan åka stora fordon. De kan även vika ihop en pappersbuss som ser likadan ut som de nya snabbussarna och rita flera olika bussmotiv.

nvigningsceremonin sker kl 11. I samband med detta kommer de fyra nya elbussarna att döpas efter framstående värmlänningar, precis som ett 20-tal bussar har döpts tidigare. Namnen kommer från den medborgardialog som genomfördes 2016 då allmänheten fick lämna förslag på namn till bussarna. Namnen avslöjas vid ceremonin.

Eftersom Karlstadsbuss vill att alla ska ha möjlighet att komma till invigningen kommer det att vara gratis att åka med Karlstadsbuss kl 10-15 den 8 december.

Taggat som: , , ,

1 kommentar »

  1. Hej,

    Varför skriver ni inte att Karlstadsbuss har fortfarande problem med dessa laddningar och linjen trafikeras av vanliga biogasbussar. Tidtabellen följs dessutom inte – bussar dyker inte ens upp.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)