Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

”Man ställer krav och rycker undan mattan”

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag: Man ställer krav och rycker samtidigt undan mattan. Foto: Ulo Maasing.

Samtidigt som en elektrifiering av busstrafiken i städerna kommer stort kommer den långväga busstrafiken att köra på olika typer av syntetisk diesel eller med elhybrider. Men hur försörjningen av biodrivmedel ska klaras är en fråga utan svar. Det känns som politikerna ställer krav och samtidigt rycker undan mattan. Det säger Sveriges Bussföretags vice vd och branschchef Anna Grönlund i en intervju i Svenskt Näringslivs nyhetsbrev.

Där lyfter hon fram att redan idag körs 80 procent av bussarna på förnybara drivmedel. Men hon oroas av att det finns flera förslag som kan leda till att bussar som i dag körs på förnybara drivmedel tvingas återgå till att köras på fossilbaserade drivmedel.

Som exempel pekar Anna Grönlund på att den tidigare regeringen införde en lag som förbjuder syntetisk diesel från icke spårbara restprodukter – exempelvis från palmoljeproduktion, PFAD.

– Det pågår en välgrundad diskussion om palmolja. Samtidigt blir det väldigt ologiskt när man förbjuder användning av restprodukten samtidigt som palmoljan fortfarande får användas inom till exempel livsmedelsindustrin, säger Anna Grönlund i intervjun.

Hon varnar också för att tillgången på biodrivmedel riskerar att bli ännu sämre eftersom det på EU-nivå pågår en diskussion om att förbjuda syntetdiesel som är framställd av grödor.

– Vi har inga svar på hur vi med förbud mot både PFAD och grödor ska klara av försörjningen av biodrivmedel. Svaret som vi har fått, bland annat från energiministern, är att ”det löser industrin och transportnäringen”. Det känns lite som att man ställer krav och samtidigt rycker undan mattan.

Taggat som: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)