Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Regeringen inrättar nytt infrastrukturdepartement

I den regeringsförklaring som statsminister Stefan Löfven presenterade på måndagsförmiddagen fanns flera nyheter som berör bussbranschen. Bland annat införs ett avståndsbaserat reseavdrag och ett nytt infrastrukturdepartement. Dessutom ska ett nationellt biljettsystem för kollektivtrafiken införas.

Anna Grönlund, Sveriges Bussföretag: Positivt om reseavdrag men slopad elskatt för elbussar behövs. Foto: Ulo Maasing.

I en första kommentar till regeringsförklaringen välkomnar Sveriges Bussföretags branschchef och vice vd Anna Grönlund det avståndsbaserade reseavdraget.

– Ett glädjande besked. Det är något Sveriges Bussföretag tillsammans med övriga aktörer inom kollektivtrafiken kämpat länge för, kommentarer Anna Grönlund.

Anna Grönlund konstaterar också att Stefan Löfven i regeringsförklaringen poängterade att regeringen vill minska de stora utsläppen från transportnäringen. Samtidigt pekar hon på att bussarna redan idag kör till över 80 procent fossilfritt och förnyelsebart.

Anna Grönlund pekar också på de oklara villkoren för biodrivmedel i framtiden och tar upp att elbussar måste betala elskatt till skillnad från eldriven spårtrafik.

– Här behöver kollektivtrafikens aktörer regeringens stöd för att få EUs organ att förstå vikten av gynnsamma villkor för biodrivmedel framöver. Det behövs också ett svenskt beslut om slopad elskatt på bussar för att kollektivtrafikens ledande roll i omställningen av transportsektorn kan fortsätta att vara ett gott exempel för andra trafikslag – det är ett beslut som Sveriges regering äger helt och hållet och som redan fått grönt ljus av EUs beslutande organ, kommentarer Anna Grönlund.

Däremot ställer hon sig frågande till det nationella biljettsystem som ska införas enligt regeringsförklaringen.

– Det finns ju redan i Samtrafikens Resrobot.

– Jag tolkar också inrättande av ett nytt infrastrukturdepartement så att infrastrukturfrågorna skiljs från Näringsdepartementet och därmed får ökad tyngd.

Infrastrukturdepartementet kommer att ledas av den nuvarande infrastrukturministern Tomas Eneroth(S). Anders Ygeman gör också comeback i regeringen genom att i infrastrukturdepartementet bli energi- och digitaliseringsminister.

Taggat som: , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2021 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)