Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Brittiskt stöd till satsning på 263 elbussar

London tillhör de städer som får statliga brittiska pengar för att satsa på elbussar. Här en batteribuss från BYD/ADL. Foto: ADL.

Den brittiska regeringen beviljade i veckan 48 miljoner pund (cirka 576 miljoner SEK) i bidrag till satsningar på elbussar till 18 bussföretag och trafikhuvudmän. Sammanlagt ska företagen och trafikhuvudmännen investera i 263 elbussar. Av dessa ska 20 vara bränslecellsbussar.

Det störst bidraget går till Transport for London för 63 nya elbussar, medan det privata bussföretaget Brighton & Hove Buses får stöd till 20 bränslecellsbussar. Brighton & Hove Buses ingår i Go-Ahead Group som har etablerat ett dotterbolag i Sverige med sikte på att konkurrera om de många stora trafikupphandlingarna här de närmaste fyra åren.

Dessutom stöder den brittiska regeringen med sex miljoner pund (cirka 72 miljoner SEK) bygget av laddstationer för eldrivna taxibilar i 17 städer.

Staden Nottingham får dessutom bidrag för att bygga en infrastruktur för biogasdrivna dubbeldäckare.

Statsbidragen delas ut inom ramen för det brittiska programmet för lågemissionsbussar, Low emission bus scheme (LEBS). 48 miljoner pund i bidrag kan under åren 2019 – 2021 delas ut till bussar för lokaltrafik och nödvändig infrastruktur.

Ett av kraven är att de bussar som får bidrag måste ha utsläpp som har åtminstone 30 procent mindre utsläpp av växthusgaser än en vanlig Euro 6-buss. Bidraget kan uppgå till 50 procent av prisskillnaden mellan en ultralågutsläppsbuss och en vanlig dieselbuss eller 75 procent om bussen kan köras helt emissionsfritt.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)