Sveriges bästa magasin om kollektivtrafik och bussbranschen

Elbussarna rycker fram i Storstockholm (uppdaterad version)

En elbuss i Norrtälje. Idag finns fem elbussar i SL-trafiken i Storstockholm, Om några år ska de vara ett par hundra. Foto: Nobina.

Inom ett par år ska 200 elbussar rulla i Stockholm. Det är innebörden i en kommande upphandling som inom kort kommer att röstas igenom av politikerna i trafiknämnden i region Stockholm, skriver Svenska Dagbladet. 2021 ska 100 elbussar trafikera kranskommuner som Huddinge, Botkyrka, södra Stockholm, Sigtuna, Norrtälje och Barkarbystaden i Järfälla. Något år senare kommer ett 100-tal elbussar i Stockholms innerstad.

Senare följer en elektrifiering av de blå stomlinjebussarna.

Laddningen av bussarna kommer att ske i depå.

– Det kommer inte vara en massa trådar hängande på stan och inte några stora laddstationer vid hållplatser, säger Kristoffer Tamsons(M), trafikregionråd i region Stockholm till SvD.

– Det finns en målbild att om tio år ha 700 – 1 500 elbussar på våra vägar. Det skulle utgöra cirka 30-70 procent av SL:s bussflotta.

Tomas Eriksson, kollektrtivtrafikregionråd(MP) i Region Stockholm: Elbussar är perfekta för en snabbt växande storstadsregion. Foto: Ulo Maasing.

– Elbussar är perfekta för en snabbt växande storstadsregion. De är tysta, rena och ger bussförarna en bättre arbetsmiljö. Region Stockholm har både viljan och resurserna att gå före i omställningen till elbussar, säger Tomas Eriksson (MP), kollektivtrafikregionråd.

– Eldrift innebär ökad energieffektivisering eftersom elmotorn har ungefär tre gånger högre verkningsgrad än förbränningsmotorn. Det gör också att biodrivmedel frigörs och kan användas i andra sektorer som har svårare att ställa om till eldrift.

Taggat som: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

© 2022 Bussmagasinet
rss Artiklar(RSS) rss Kommentarer (RSS)